a pagerank és tesztelése

Akik keresőoptimalizálással kezdenek foglalkozni gyakran esnek abba a hibába, hogy csak a PageRank értékét figyelik abban mérik az oldal erősségét. Kétségtelen, hogy nagyon fontos a PageRank érték, de nem mindenható.


A PageRank érték definíciója és számítása

A PageRank tulajdonképpen egy számított érték, melyet a Google alapítói maguk találtak ki. Azt tükrözi, hogy a világháló összes oldala szerint a mi oldalunk milyen fontos. Egy oldal PageRank értéke definíció szerint a következő elemektől függ: bejövő hivatkozások száma, kimenő hivatkozások száma és a hivatkozási rendszerben rész vevő kiinduló és céloldal PageRank értékei. A számítás kezdetekor minden oldal PR-je egy egységnyi érték és sorozatos iteráció során közelít egy ettől különböző pontosabb számhoz.

Fontos megjegyezni, hogy a lenti képlettel kiszámított érték nem ugyan az, mint amit a Google a felhasználók számára lekérdezhetővé tesz (például a Google Toolbar-ban). A valódi értékeket csak a Google rendszerében tárolja és számítja újra folyamatosan. A számunkra közzé tett PageRank érték a számítás eredményének logaritmikus léptékezésével képzet 0-10-ig változó szám.

A PageRank számítására két képlet létezik. Az elsőként tárgyalt (ez a gyakorlatban is alkalmazott verzió) abból indul ki, hogy kezdetben minden oldal egységnyi értékkel rendelkezik. Az iterációs számítást a következő képlettel végzik:

Pagerank képlet

ahol:

 • PR(i) az i. oldal PageRank értéke
 • M(i) az i. oldalra hivatkozó weboldalak száma
 • L(j) a j. oldalról kimenő linkek száma
 • d egy oldalról továbbadott összes érték (0<d<1)

Egy oldal tehát saját magának a számítás elején birtokolt egységnyi értékből 1-d mennyiséget tart meg saját magának. A továbbadott érék a kimenő linkek céloldalai között egyenletesen oszlik el. Ha a hálóban részt vevő csomópontokra kiszámoljuk a PageRank értéket és összeadjuk az eredményeket, akkor az maximum a csomópontok számával lehet egyenlő. Az összesített érték a hálózat linkszámai alapján súlyozva kerül újraelosztásra, tehát már nem egységnyi értékkel rendelkeznek az oldalak. Az iteráció szükségességének oka az, hogy az aktuális PR értékek a számításban változókként szerepelnek. Kellő pontosságot tehát csak bizonyos számú újraszámítás után kaphatunk.

A másik számítási mód, mely a valószínűség számítás felől közelíti meg a kérdést Ebben a PageRank érték annak a valószínűsége, hogy a hálóban részt vevő csupán hivatkozásokon keresztül, milyen eséllyel juthatnak el oldalunkra a látogatók. Mindenegyes pontnak rendre ez a valószínűsége:

Pagerank képlet

ahol az N a háló összes csomópontjainak a számát jelöli. HA belegondolunk, hogy a valóságban egy átlagos honlapnál a belső hivatkozások és a külső linkek csomópontjait összesítve N mekkora érték akkor választ is kapunk arra, hogy miért inkább az első verzió terjed el. Nem is beszélve arról hogy a folyamatosan létrejövő és megszűnő linkek milyen mértékben ingatják N értékét.

Érdekesség, hogy amikor kitalálták a PR-et (Larry Page és Sergey Brin akik a Google alapítói is egyben) először az első verziót publikálták és csak később jöttek rá, hogy az elviekben helytelen. Ezután korrigálták a hibát és ez lett a második verzió.

A weblap PageRank lekérdezés, és Ingyenes keresőoptimalizálás tanfolyam és még több hasznos ingyenes keresőoptimalizálást segítő eszköz elérhetők a www.SeoTools.hu oldalon.


A PageRank fontossága a keresőoptimalizálásban

A cikk kezdetén említettem, hogy a jó PageRank fontos, de nem mindenható. Ez egy egyszerű kísérlettel bebizonyítható. Rákeresve egy tetszőleges kulcsszóra az oldalak PR értéke a találati listán elfoglalt pozíciókhoz képest igen nagy szórást mutat. Például ezen oldal szerkesztésekor a "helyzés" kulcsszóra az első három helyezett eredményei a következők:

 1. http://www.seotools.hu/poscheck.php
  Pagerank = 4

 2. http://ftoth.sfblogs.net/2009/07/30/pontozas-vagy-helyezes/
  Pagerank = 0

 3. http://hu.wikipedia.org/wiki/Gondnoks%C3%A1g_al%C3%A1_helyez%C3%A9s
  Pagerank = 4

Látható, hogy a 2. helyezett PageRank értéke 0, mégis megelőzte az "erősebbnek" tűnő oldalt. A találati lista tehát, ha nem is független a PR értéktől, de nem ez az egyetlen mérvadó. Ennek oka az, hogy a PR értéket egy matematikai algoritmus alapján állapítja meg a kereső, melynek változói a kimenő és bejövő hivatkozások száma, valamint a hivatkozási hálóban résztvevő oldalak PR értékei. Ha csak ez alapján állna össze a találati lista, akkor könnyedén manipulálhatóak lennének a találatok. Ha például egy webmester sok oldalt szerkeszt egyszerre, a hivatkozásokkal könnyedén előre tudná juttatni a legfontosabb oldalát. Ennek következtében előfordulhatna, hogy a kereső nem a látogató számára legoptimálisabb találati listát állítja össze. A keresők szempontjából tehát nem ez a legfőbb szempont.Kungl István

Látogatókban gazdag szép napot kívánok!

Kungl István vagyok, az oldal tulajdonosa. Azzal a céllal hoztam létre ezt a honlapot, hogy összefoglaljam, megismertessem Önnel azokat a módszereket és eszközöket, melyekkel a weboldala a keresőoptimalizálás révén megszerezheti a legjobb pozíciókat a keresőkben.

Tudjon meg többet a keresőoptimalizálásról!

Néhány vélemény, amit olvasóim írtak:

Elolvastam a keresőoptimalizálás tanfolyam anyagát és azonnal elkezdtem átalakítani az oldalunkat, már pár nap elteltével az oldalunk elindult felfele a ranglistán. Tovább alakítottam az oldalt és a viszont linkeket. Jelenleg már több kulcsszóra is az első helyen van a weboldalunk és még több szóra az első, második oldalon. Az oldalunk forgalma és így az új vevőink száma is megtöbbszöröződött.

Nagy Béla
www.frissitomasszazs.hu

Köszönjük a hatékony segítséget. Az új ötleteknek hála megduplázhatjuk (sőt akár többszörözhetjük) látogatottságunkat, növelhetjük ügyfélkörünket.

Üdvözlettel:
Kati és az Intézzük Bt stábja

Csodálom azt az nyíltságot és őszinteséget, amellyel közkinccsé tette ezeket az információkat. Bevallom nagy része számomra ismert volt, de fél évembe került innen-onnan, fél információkból a beszerezése, ezért féltve őriztem ezt a tudást. Végigszántottam érte az internetet.

Köszönettel:
Kovacsics András
www.kerekbt.hu

Kedves Kungl István!

Köszönjük, hogy részt vehettünk a keresooptimalizálási tanfolyamán. Nagyon sok hasznos dolgot tudtunk meg. Már bele is kezdtünk a megvalósításba és tényleg tapasztalható a látógatók számának növekedése.

További sok sikert kívánunk a munkájához!
Köszönettel:
Patent Service Kft.
www.nagykaland.com

Tisztelt Kungl István!

Rengeteg hasznos információt osztott meg a közönségével,aminek tudatában mindenki egy minőségi színvonalas és tartalmas oldalakat tud alkotni,és amiért minden elismerésem illetve köszönetem.Csakis bíztatni tudom a következő lépésekre.

Szitányi András
www.weboptimal.hu